04 August 2010

KEHIDUPANKU KINI DIPLOMA SENI KULINARI, SEM 2, UITM DUNGUN…

Setelah sekian lama sudah aku x update blog ni, aku nak tulis semula la. Byk sudah suka duka pahit dan manis sepanjang sem 2 aku bermula di sini. Semasa cuti sem lepas pun aku dpt byk input baru semasa kerja dkt Tamin Sarri Kafe, Maran Hill Golf Resort, byk perkara baru aku dpt blja dari bos aku. Org juga panggil bos aku Habib, aku x tau la kenapa. Di samping input yg byk, duit pun aku dpt byk sbb kalo ader function mmg byk dyer dpt n sekaligus aku pun dpt byk la. Dari segi masak smpai la bertemu dgn guest or serving dlm bahasa senang or bahasa fakulti hotel kt dungun ni. Bos aku seorg yg x kedekut ilmu dan sentiasa member aku tunjuk ajar dan dorongan supaya aku Berjaya di sini. Ceeewwaaahhh.. semester 2 aku kt sini best jgk la, aku masuk kitchen utk kelas memasak seminggu 2 kali, jdi hari ahad aku belaja kelas pastry dan hari isnin kelas basic western 2. Utk kelas teori pastry aku dgn lecturer bernama miss muhaini dan kelas amali dgn mdm noraida. Mmg best la dgn dyorg ni, enjoy gler blaja dgn mereka ni. First sight aku dgn miss muhaini muka dyer garang tp rupanyer dyer baik sgt. Tp pantang org tido dlm kelas dyer. Mdm aida aku da byk kali jumpa sem lepas, mmg dyer baik dgn student2 dyer… cukup utk pastry. Kte masuk plak ke kelas basic western, aku punyer kelas cmpur gk dgn group A, so mula2 ni mmg x knal la, sme je ngan pastry td. Kelas teori aku en mohd hairi yg ajar, dyer mmg garang tp best blja dgn dyer, walaupun kadang2 ter’over’ dgn kate2 dyer. Kelas dyer plak pantang kalo bdk ponteng eventhough kalo bdk g competition sekalipun dyer nak jgk surat. Huhu, kesian sape yg jd mangsa dyer. Kelas teori aku pun dyer ajar jgk, dyer mmg berbakat dan berpengalaman. Sgt kreatif dan x kedekut ilmu utk dikongsi dgn anak2 dyer. Haha, anak2 la sgt. Mcm bapak tiri doe, tp over acting dgn lawak dyer, tp tetap best. Kerja dlm kitchen dyer kene perfect, kalo dyer check x perfect, satu kelas yg kene. Itu lah en hairi. Tp ktorg tetap syg dyer. Utk sem ni aku dpt duk kapas berkat usaha aku sendiri, dan juga kwn2 bilik aku kt kapas ni baba, badrul n aiman. Dyorg mmg baik walaupun kadang2 aku terasa gk dgn dyorg. Kitorg kat kapas ni ramai dari fakulti hotel dan pelancongn, maknenyer yg duk sini sume adk beradik la. Satu family sume. Tp ader plak suara sumbang dari mahasiswi yg x setuju kolej kapas diletakkan dgn bdk lelaki, ckp kaco kontroversi la, ape la. Padahal dyorg yg menggatal, ader ke dyorg bleyh masuk kolej kapas ni dgn x malu dan ambik air kt sini. Ingt lelaki xder maruah ker, perempuan jer yg bermaruah. Kitorg pun ader maruah la, jgn ingt nk jaga permpuan je, lelaki pun kene jaga la. Aku mmg x puas hati la, aku rase sekali kene tukar la, pelajar permpuan letak kat kolej gemia, tenggol dan redang. Lelaki letak kt kapas duyung n perhentian. Baru mereka tau. Haha,,, aku da letih menulis, nnti smbung plak k… tq see u again.

21 comments:

  1. umur saya 18..berminat nk amik kulinari ni..meyb at uitm..insyaAllah..

    ReplyDelete
  2. sy berumo 17 thn dan berminat dgn pastri..law leyh t,sy nk amik jurusan yg b'kaitn..tlg bg cdngn??

    ReplyDelete
  3. SAYA BERUMUR 17 THN.TAPI PEMOHONAN KE UITM DLM KOS SENI KULIARI INI DAH TUTUP SEDIH LAH JUGA.....

    ReplyDelete
  4. sya da dpat da cos seni kulinari ni. kt uitm penang. tp xsure.. betol ke plihan.. ade pape nk mngukuhkan lagi x?

    ReplyDelete
  5. harap2 dapat la kulinari kat penang ni xnak kat dungun haha

    ReplyDelete
  6. kod course ni ape?

    ReplyDelete
  7. saya ingin mengetahui kos jika mengambil kos ini....ada yang mengatakan memerlukan wang ringgit yang agak banyak juga untuk kos ini....betul ker ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau diikutkn..bg yg ambik ptptn, jmlh byar stiap smester brgantung kpd pendptn kluarga..kalau bnyk pndptn kluarga maka tinggi skit byarannya..dlm RM 900.00 keatas..tp utk msuk kulineri kne beli uniform die(bju chef), safety boot..set alatn dpur(set pisau) yg diwjibkn beli..kos dlm anggarn RM 500.00

      Delete
  8. Assalam semua pembaca, maaf andai lama xdibalas. kurang aktif skrg. kod kulinari ni di uitm HM115 dulu, skrg xpasti la pulak, berkenaan dgn kos, kulinari lebihnya kena ada baju chef, dan alatan memasak seperti set pisau lebih kurang RM500 utk semua tu sekali seumur hidup. Kalau pandai jaga la, hehe

    ReplyDelete
  9. assalamulaikum, yuran setiap sem berapa dn yg baju chef, dn alatan ,memsak brpa plak? bayar asing-II ke? sbb saya ada minta dlm upu . hehe .

    ReplyDelete
  10. Maaf . Saya nak tanya. Saya dip sains utk sem 1. Tp hati tetap dkt kitchen.. boleh ke tukar course?? Nak ambik seni kulinari

    ReplyDelete
  11. untuk kos pengajian boleh refer komen di atas. skrg uitm dah xboleh tukar kos. ramai lg yg minta kt luar tu jd kalau dah dpt alhamdulillah syukur,

    ReplyDelete
  12. mcm mana nak apply course ni? berminat sangat

    ReplyDelete
  13. Apa beza diploma ngan asasi.... saya berminat ngan kos kulinari kat uitm PP tapi diploma mcm mana sesuai tak??? Oh yee sebelum tu saya budak spm 15
    Mohon penjelasan ....

    ReplyDelete
  14. Apa beza diploma ngan asasi.... saya berminat ngan kos kulinari kat uitm PP tapi diploma mcm mana sesuai tak??? Oh yee sebelum tu saya budak spm 15
    Mohon penjelasan ....

    ReplyDelete
  15. salam saya berminat utk sambung dip seni pastri tapi sbb bidang ni baru lagi so saya agak rsa ragu2
    jadi saya nk tanya adkh dip in seni pastri ni bagus atau perlu ke saya pergi ambik course lain
    terima kasih atas maklum balas

    ReplyDelete
  16. Berapa kos nak masuk bidang kulinari ni kak....

    ReplyDelete
  17. Berapa kos nak masuk bidang kulinari ni kak....

    ReplyDelete
  18. boleh tak saya nak emel saudara. Senang sikit nak Tanya apa apa yang berkaitan kos kulinari .

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum.. sy dapat dip seni kulinari di uitm dungun jugak tp kena dtg 21/5 ni.. nk tanya mmg dari dulu ke ada minggu orientasi+interim yg 7minggu tu ?? Untuk persediaan pelajar baru ? N ape yg saya perlu bawak ?? Sbb x tahu lagi nk bawak ape ni ... 5 hari lagi..awl sgt.. kputusan upu baru kluar smlm..
    Please reply ASAP ..kalo boleh ..

    ReplyDelete