07 April 2011

Berada di hujung destinasi


sedar xsedar dah nk abeh sem 3 aku berada di uitm dungun, masa sgt cepat berlalu... mcm2 yg berlaku semasa aku berada di semester 3 ini. yg suka dan yg duka semua ada.. sem depan insyaAllah kalau xder ape2 aku akan pergi praktikal, tempat dyer?? aku dah tau, tp x konfem lg la, itu pun mdm noraida yg bgtau, mungkin akan ker tempat tinggi.. itu saja hint yg boleh bg, hu3...

sekian, nnti rajin tulis lg ...

16 February 2011

guMbiRa di miNGu iNi…

Mggu lepas kitorg agak suram skit, mmgu ni agak hepi sebab kelas advance cooking kitorg xder kn (selasa) maulidur rasul. So kurang sedikit la penderitaan hdup ni. Haha. Motip buat statement ni?? Ari jumaat lepas kitorg ada modul ulpkp, sape dak uitm tau la. Kalo x tau tnyer k. mmg best la join modul ni, sesi pagi bersama sir rahman dan en Khalid, petang plak bersama miss aper entah aku dah lupa nama dyer. Dyer bukan dari fakulti hotel, so x knal la. Pg ceramah about leadership, ptg plak ada LDK (latihan dlm kumpulan) juga tentang pembinaan leadership. Ader upload sedikit gmbar sesi modul diploma ni.

Lepas tu sabtu rehat, tidur dan kemas barang2@ bilik. Ari ahad ader kelas serving, tp agak kecewa sebab kene jd steward jer. Xbeh la sgt, keje cuci pinggan jer, berganding tenaga sekali lg dgn kak ti. Gambar operation ader kt bawah tu haa..
ari isnin plak kelas Malaysian Cuisine, mmg best sebab dpt memasak kn, group aku bersama kak ti, p-giey@ kecikk (nama diberi oleh en didi, sebb dyer kcikk kot) dan otak udang korg tau kan sape, kitorg buat menu wajib acar jelatah , menu group mix stir fried vegetable, atau bahasa mudah sayur goreng, haha.

Lepas tu selasa cuti maulidur rasul aku join group d’hoteliers dalam perarakan maulidur rasul. Walaupun x merangkul apa2 anugerah, namun kami seronok dan rendah diri dengan kemuliaan nabi junjungan Muhammad saw. Begitu byk jasaMu Muhammad. Gambr pon ader, ditaken oleh en bob dan aiman hafis@nepal(senior ni).. ramai jgk la yg join ni, lebih memberansangkan dari tahun lepas, penuh dewan aspirasi tu, ramai sgt. Walaupun letih namun aku tetap enjoy..

GAMBAR SEPANJANG MIGGU INI....

gambar ni dlm group LDK tajuk: mesyuarat

ini ali dan hafizan bdk batch aku

yg baju pelik cm stranger tu alyaa, sod kiotrg

steward dan stewardess

yang kiri acar jelatah dan kanan mix stir fried vegetables

Gambar kontinjen D'Hoteliers sempena perarakan maulidur rasul 1432, 1 Ummah 1 Malaysia...

da penat berjalan, makan la plak..

08 February 2011

deBarAn MenaNti eSok

semalam mmg best sbb ader kelas serving, mmg kelas yg aku tunggu2 la ni. Aku jd waiter plak tu table for 4. Mula2 terkejut jgk sebab sod (supervisor of the day) aku bg 4 org covers. Aku terima dgn penuh hati terbuka (walaupon sedikit bengang) huhu, kesian sod aku yg bernama afiq@otak udang. Gelaran otak udang tu Sir Didi yg bg sebab dyer selalu merapu merepek dalam kelas. Maybe sbb terlebih makan otak udang kot. Haha, aku pon ader gelaran yg diberi oleh en Didi, nak tau aper… terus mengikuti perkembangan blog aku. Hehe

aku ade upload beberapa keping gambar sepanjang minggu ni. Kelas serving dan kelas Malaysian Cuisine. Ptg td aku ader kelas Malaysian cuisine bersama en Nik Adnan. Mmg best lecterer ni mengajor, sebab ape. Dye buat kitorg ni mcm chef btol2 da tau, masuk kelas mula2 pastu dtg bila nk masak jer, tp best sebb dyer amat sporting dan berkepribadian (btol ke aku eja ni) yg tinggi.

Sebab aper tajuk post aku yg ni debaran menanti esok, haa inilah aku nk cerita. Esok kitorg ader kelas commercial kitchen. Dats mean (ckp org putih tu) haha, kitorg akan memasak untuk kelas serving kelas satu lg. aku kelas D, kelas C yg akan serving. Lcterer yg ajar kitorg ni mmg amat digeruni, nama dyer haaa, en Razman Rahman. Mmg tegas orgnyer (dlm kelas la), luar kelas dyer ok jer. Semua budak kelas ngan dyer mesti takot nk tanyewr sbb takot kene marah. Tp kalao salah pon kene marah jgk so ape nak wat. Redha je lah…
Mmg berdebar menanti esok, tp aku berada di side Butchering( ikan, ayam dan daging) jer, so x la takot sgt. Huhu.. hope will success tomorrow. insyaAllah… see next time.


Kelas serving aku, yg baju lain dari yg lain tu adalah afiq@otak udang.. dyer adalah sod kitorng. sempoi


ini adalah table setting utk guest mlm tu. table tengah tu lah table aku kene serve.. cool


ini adalah tomyam campur buatan group aku. thumbs up kpd kakti,afiq dan pgiey sebab berganding bahu memsak tomyam ni... tq

04 February 2011

Kembali setelah lama menyepi

Salam kpd semua pembaca blog aku nih, terima kasih kerana masih lg membuka blog aku nih... mmg dah lama da aku x buka n update sbb aku busy skit sem 3 ni, huhu.. semester 3 adalah paling mencabar dalam diploma aku ni sebb 4 subjek praktikal ada dlm skop subjek aku.. mmg letih la aku...

skrg da makin ramai org dah ada blog sendiri, mcm2 perkara digunakan dgn menggunakan blog, ade yg berniaga, berkongsi cerita dan x kurang juga ada yg melepaskan kebosanan mereka dgn menulis.. tp aku x minat sgt menulis sbb minat kpd praktikal. so aku x update blog ni.

semester 3 agak best walaupon letih sikit, byk cabaran yg kene tempuh dalam hidup ni, xder aper yg senang kt dunia ni, semua susah. kalau nk senang mudah, berusaha lah kita pasti akan mencapai kesenangan itu..

semester 3 di dalam kelas serving
trip ke melaka

sekian, bersambung...