04 August 2010

KEHIDUPANKU KINI DIPLOMA SENI KULINARI, SEM 2, UITM DUNGUN…

Setelah sekian lama sudah aku x update blog ni, aku nak tulis semula la. Byk sudah suka duka pahit dan manis sepanjang sem 2 aku bermula di sini. Semasa cuti sem lepas pun aku dpt byk input baru semasa kerja dkt Tamin Sarri Kafe, Maran Hill Golf Resort, byk perkara baru aku dpt blja dari bos aku. Org juga panggil bos aku Habib, aku x tau la kenapa. Di samping input yg byk, duit pun aku dpt byk sbb kalo ader function mmg byk dyer dpt n sekaligus aku pun dpt byk la. Dari segi masak smpai la bertemu dgn guest or serving dlm bahasa senang or bahasa fakulti hotel kt dungun ni. Bos aku seorg yg x kedekut ilmu dan sentiasa member aku tunjuk ajar dan dorongan supaya aku Berjaya di sini. Ceeewwaaahhh.. semester 2 aku kt sini best jgk la, aku masuk kitchen utk kelas memasak seminggu 2 kali, jdi hari ahad aku belaja kelas pastry dan hari isnin kelas basic western 2. Utk kelas teori pastry aku dgn lecturer bernama miss muhaini dan kelas amali dgn mdm noraida. Mmg best la dgn dyorg ni, enjoy gler blaja dgn mereka ni. First sight aku dgn miss muhaini muka dyer garang tp rupanyer dyer baik sgt. Tp pantang org tido dlm kelas dyer. Mdm aida aku da byk kali jumpa sem lepas, mmg dyer baik dgn student2 dyer… cukup utk pastry. Kte masuk plak ke kelas basic western, aku punyer kelas cmpur gk dgn group A, so mula2 ni mmg x knal la, sme je ngan pastry td. Kelas teori aku en mohd hairi yg ajar, dyer mmg garang tp best blja dgn dyer, walaupun kadang2 ter’over’ dgn kate2 dyer. Kelas dyer plak pantang kalo bdk ponteng eventhough kalo bdk g competition sekalipun dyer nak jgk surat. Huhu, kesian sape yg jd mangsa dyer. Kelas teori aku pun dyer ajar jgk, dyer mmg berbakat dan berpengalaman. Sgt kreatif dan x kedekut ilmu utk dikongsi dgn anak2 dyer. Haha, anak2 la sgt. Mcm bapak tiri doe, tp over acting dgn lawak dyer, tp tetap best. Kerja dlm kitchen dyer kene perfect, kalo dyer check x perfect, satu kelas yg kene. Itu lah en hairi. Tp ktorg tetap syg dyer. Utk sem ni aku dpt duk kapas berkat usaha aku sendiri, dan juga kwn2 bilik aku kt kapas ni baba, badrul n aiman. Dyorg mmg baik walaupun kadang2 aku terasa gk dgn dyorg. Kitorg kat kapas ni ramai dari fakulti hotel dan pelancongn, maknenyer yg duk sini sume adk beradik la. Satu family sume. Tp ader plak suara sumbang dari mahasiswi yg x setuju kolej kapas diletakkan dgn bdk lelaki, ckp kaco kontroversi la, ape la. Padahal dyorg yg menggatal, ader ke dyorg bleyh masuk kolej kapas ni dgn x malu dan ambik air kt sini. Ingt lelaki xder maruah ker, perempuan jer yg bermaruah. Kitorg pun ader maruah la, jgn ingt nk jaga permpuan je, lelaki pun kene jaga la. Aku mmg x puas hati la, aku rase sekali kene tukar la, pelajar permpuan letak kat kolej gemia, tenggol dan redang. Lelaki letak kt kapas duyung n perhentian. Baru mereka tau. Haha,,, aku da letih menulis, nnti smbung plak k… tq see u again.