20 March 2012

18 March 2012

Tips mengawal kemarahan..

Tak tau kenapa hari ni rasa mcm nak marah plak, tp aku masih sabar. Ini aku bg tips bagaimana utk mengawal kemarahan

Tlg jgn marah.. hihi

Terdapat beberapa strategi untuk mengawal kemarahan seperti :

a) Cuba relaks dengan menarik nafas panjang. Ambil nafas, ulangi perkataan-perkataan yang menyenangkan seperti berzikir

b) Anda boleh mengubah cara anda berfikir.Orang marah perlu sedar mengenai sikap sendiri yang suka mendesak dan menterjemahkan harapan-harapan mereka kepada keinginan. Apabila tidak dapat mendapat apa yang anda mahukan, anda akan kecewa, terguris tetapi bukan marah.

c) Buatlah rancangan dan semak perkembangannya. Bertekadlah untuk melakukan yang terbaik tetapi janganlah menghukum diri sendiri sekiranya tidak mendapat apa yang dikehendaki.

d) 'Lawak bodoh' juga boleh membantu meredakan kemarahan.Gunakan humor untuk membantu anda menghadapi masalah.

e) Luangkan masa untuk diri sendiri. Pastikan anda mempunyai masa untuk diri sendiri pada waktu-waktu anda sering berasa tertekan.

f) Anda juga boleh meminta bantuan daripada seorang kaunselor. Seorang pakar psikologi boleh membantu anda mendapatkan teknik mengubah cara berfikir dan perilaku anda.

Ingatlah, anda tidak boleh menghapuskan perasaan marah. Banyak perkara akan terus berlaku dan membangkitkan kemarahan, malah kadang-kadang ia memang wajar. Hidup memang penuh dengan keekcewaan, kehilangan, kesedihan dan tindakan-tindakan lain yang tidak diduga. Kita tidak mampu mengubah semua ini tetapi kita mampu mengubah cara kita membiarkan perkara-perkara itu memberi kesan ke atas kita.

sumber: http://www.lailahaillallah.com/profile-2281/blog/cara-mengawal-kemarahan/


Ganas muka budak ni...

Kalau aku, cara menangani kemarahan adalah seperti berikut:

1. Kalau diwaktu siang, aku keluar dan mencari tempat menarik terus keluar senapang n shoot.. haha

2. Kalau waktu x mengizinkan, just bukak laptop n then aku tgk hasil2 gmbar yg aku dah ambik.. puas hati

3. Tidur adalah terapi terbaik.. kih3.

Tertarik aku dgn gambar ni, penuh makna sebalik kata2..

15 March 2012

Impianku_Nikon D70s


Kali ni aku nak cerita tentang dslr yg telah aku miliki seperti yg aku cerita entri lepas. Utk pengetahuan korang, d70s ni keluaran Nikon yg pertama memilik motor di dalam (build in motor). Ini dslr lama, tp performance boleh dikatakan terbaik jgk la. Tone kaler x mengecewakan. Tp noise agk mengecewakan. Haha.

Memiliki dslr telah mengubah hidup aku, lepas memiliki nya aku telah ikut cikgu aku dan beberapa org lg ke event2 yg best2.. dgn cikgu farid aku telah shoot beberapa majlis perkahwinan. Mmg best tgk pengantin diambil gmbar, haha, lepas tu penah jgk shoot event konvo di smk seri jengka dgn abg mie. Pergh lg best sbb dpt pegang Nikon d700 fullframe kot. Impian jgk tu. Abg mie mcm aku jgk bermula dgn d70s lepas kene curik terus angkat d700 yg berharga kurang lebih rm10k.

Byk kali jgk aku keluar sorg2 (outing) pergi carik tempat menarik. Tp susah sbb xder pengajar nak ajar aku. Tp oklah kan, belajar sendiri. Buat slow shutter pon best jgk. Lepas ni aku nk upgrade ke Nikon d90 dan insyaAllah dlm masa praktikal nnti aku akan memiliki dslr tu. Aku pnah jgk nk ambik job wedding, tp susah sbb aku xpandai nk edit gmbar. byk lg kene aku belaja dlm bidang photog ni.

Doakan aku utk memiliki d90 tu dan memiliki studio sendiri. insyaAllah. Bwh ni gmbar2 karya aku yg xberapa nak cantik tu. Nntikan entri aku lepas ni semester 5..


ini gambar pertama aku shoot wedding
nikon d70s + 28-70mm D


ini masa shoot konvo smk seri jengka
nikon d70s + 28-70mm D

ini masa shoot futsal Parlimen maran
Nikon D70s + Nikon 70-300mm D


ini pemandangan masjid Asy Syakirin maran dari Maran Hill Golf
Nikon d70s + 70-300mm D


ini shoot model bersama nikon club di Medan Ikan Bakar Dungun
Nikon D70s + 18-105mm G
ini kamera aku
nikon D70s + 18-105mm

ini my handmade danbo
Nikon D70s + 50mm f1.8D
hihi...

Praktikal semester 4

Telah sekian lama aku x update blog aku ni.. sbb kemalasan telah melanda diri aku kan.. masa dulu xder broadband asyik ckp nk update setiap hari blog ni, tp bila dah ade malas plak. Maklumlah kan, name pon manusia. Aku xsuka menulis tp aku nk cerita jgk pengalaman2 semasa aku di dunia ini.. haha.

Ok kembali kpd tajuk diatas, pada semester 4 yg lalu. Aku telah menjalani latihan praktikal di Colmar tropicale, Berjaya Hills Bukit Tinggi. Banyak jgk kenangan manis, pahit, tawar dan masam sepanjang berada di sana. Byk sgt cerita, nak2 lagi aku praktikal dlm bulan puasa dan raya aidilfitri 2011. Pergh mmg touching giler kot sbb xdpt balik raya time tu.

Namun, time praktikal jgk lah aku dpt aper yg aku impikan selama ni, pada bulan julai aku Berjaya memilik dslr Nikon D70s yg telah aku beli dari rakan baikku sendiri. Seorang rakan yg betul2 memahami rakan sendiri, walaupun aku susah untuk memilik dslr ni, namun aku tetap berusaha dan akhirnya Berjaya. Thanks faiz..

Masa praktikal paling best sambut hari raya dan bbq di umh Chef Faizullah (sous chef) aku yg menetap di kg Janda Baik. Rumah agak pedalaman, tp disebabkan nk sambut raya kitorg tekad ke rumah chef ni. Time siang kampong ni sgt2 cantik2 suasana dan keindahan yg dimiliki di bumi Allah swt ini. masyaAllah. Kat umh chef kitorng bakar ayam bbq, ketupat dan rendang dan yg paling best karoeke. Walaupon suara xbest, tp aku tetap menyumbangkan lagu. Paling byk lagu aku lah yg karaoke. Haha

Chef faizullah sgt baik bagi aku dan memahami perasaan sesiapa yg bekerja dgn dia. Itulah pengalaman aku di Colmar Tropicale Berjaya hills. Bekerja dalam suasana hari raya di hotel sgt berbeza dgn di rumah, xdpt berjalan2 ke rumah saudara mara. Suasana hotel yg sibuk dan paling best org cuti aku kerja. Pergh, mmg betul2 pengalaman aku yg xdpt dilupakan.

Setakat ini dulu aku nk tulis, bawah ni ada beberapa gmbar sepanjang praktikal di colmar,. Entri lepas ni, perasaan memiliki dslr. insyaAllah.

>
inilah Colmar Tropicale

> ini dslr pertama aku nikon d70s

Bersama Chef Faizullah dan chef black

>
Ini Jambu dan Mail, mmg best tido kat hotel yg masih x siap pada waktu mlm. kami bergambar pada jam 2.30pg.. bulan puasa xder hantu.. hoho



ini masa event berbuka puasa 800pax..

ini masa sambut hari raya di umah chef faizullah


kami bakar ayam, best...


semua tengah makan

chef fadhir karoeke lagu raya.. tp menarik mcm lagu wings..